– Hei, minun pitäisi varata aika lääkärille.
– Onko perustietolomake täytetty?
 
– Ei varmaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun käyn täällä. Sain ajan terveydenhoitajalle kolme kuukautta sitten, nyt olen sitten laihduttanut, mutta ei se polvi vieläkään ole hyvä. Tässä on se painoindeksi, kävin terveydenhoitajalla äsken ja hän sanoi, että saan nyt varata ajan lääkärille.
– Hmm, 24,9. Siinä ja siinä. No, täytetään tämä perustietolomake sitten.
 
– Voinko minä täyttää sen vaikka tuolla pöydällä?
– Ei käy, minun pitää laskea samalla.
 
– Laskea?
– Mikä teidän maksuksenne tulee. Siis mitä lääkärin vastaanotto maksaa teille.
 
– Mutta, eikös se ole kaikille sama?
– Ei todellakaan. No niin…oletteko aviossa, avoliitossa, eronnut, sinkku?
 
– Avioliitossa..
– Hyvä, siitä ei tule lisämaksua. Jos olisitte ollut avoliitossa, maksu olisi ollut 1 euroa enemmän, eronneena 3 euroa enemmän ja sinkkuna 4 euroa. Näin se menee. Tämä on laskettu tarkkaan – eronneet ja sinkut kuormittavat terveydenhuoltoa, aviopuolisot hoitavat toisensa todennäköisemmin loppuun asti. Avoliitto on häilyvää. Oletteko hetero, homo tai bi?
 
– Tä? Hetero, mutta…
– Ok, sitten ei lisämaksua. Homous ja biseksuaalisuus aiheuttavat edelleen ihmisissä ahdistusta, masennusta ja stressiä ja tämä kuormittaa mielenterveyspalveluja. Lapsia?
 
– Ei…
– Jaaha, se on sitten viisi euroa lisää perusmaksuun. Lapset yleensä pystyvät hoitamaan vanhempiaan loppuun asti ja tämä vähentää terveydenhuollon kuormittumista. Tupakoitteko?
 
– Kyllä…
– Se on sitten taas viisi euroa lisää. Itse aiheutetut sairaudet kuormittavat todella paljon terveydenhuoltoa. Kuinka paljon käytätte alkoholia?
 
– No, saunakaljat ja silleen.
– Viisi euroa lisää maksuun. Harrastatteko liikuntaa?
 
– No, kun tämä polvi on reistaillut jo niin monta kuukautta, ettei ole oikein pystynyt.
– Se on sitten viisi euroa lisämaksua perusmaksuun. Omasta liikunnasta huolehtiminen on tärkeää. Eivät lääkärit voi liikkua potilaiden puolesta. Syöttekö terveellisesti, kasviksia, kuituja ja hyviä rasvoja?
 
– Kyllä kai…
– Ette ole varma. No, laitetaan kolme euroa lisää. Rastittakaa vielä tuosta, mitä sairauksia suvussanne on esiintynyt. Jokaisesta tulee euron lisämaksu.
 
– No…tässä tämä nyt.
– Kiitos. Tässä teille lääkäriaika, se on kolmen kuukauden kuluttua. Laihduttamista kannattaa edelleen jatkaa, olette vielä pullea. Muistakaa ulkoilla ja syödä terveellisesti. Ja jos lopetatte tupakoinnin, alkoholin juomisen ja hankitte lapsia, niin maksunne putoaa. Hauskaa päivänjatkoa.