Hirlii tuossa jokin aika sitten listasi parhaita näkemiänsä elokuvia eri kinokuusioihin, ja jäin miettimään omaa listaani. Täydellistä top-listaa on mahdoton laatia, joten valitsin viisi parasta elokuvaa, joiden yhteinen nimittäjä on se, että päähenkilö on jonkin alan taiteilija ja on oikeasti ollut olemassa.

Elämäkertaelokuvat ovat hankalia. Elämän kaari ei juurikaan noudata draaman kaarta, joka on aika välttämätön elokuvassa, jotta leffassa olisi jokin koukku. Elävässä elämässä harvoin on sellaista koukkua, tapahtumia saattaa olla, mutta se on eri asia. Siksi puhtaasti fiktiiviset käsikirjoitukset ovat mielestäni parempia kuin tositapahtumiin ja todellisiin henkilöihin pohjautuvat tarinat.

Seuraavat elokuvat listallani ovat kuitenkin sellaisia elämäkertaleffoja, joiden seurassa viihdyn. Näissäkin elokuvissa on mukana muunneltua totuutta. Dokumentit ovat eri asia.

John Hudsonin Moulin Rouge vuodelta 1952 kertoo taidemaalari Henri de Toulouse-Lautrecista. Näin leffan ensimmäistä kertaa lapsena ja raajarikkoisen taiteilijan, jota Jose Ferrer esittää, traaginen elämä kosketti. Pitkään aikaan en uskaltanut katsoa elokuvaa uudestaan, en halunnut pilata ensikatsomisen huumaa, mutta eilen laitoin DVD:n soittimeen ja katsoin elokuvan. Edelleen se oli hyvä.

Henning Carlsenin Nälkä vuodelta 1966 perustuu norjalaisen Knut Hamsunin esikoisromaaniin. Kirjan sanotaan sisältävän paljon omaelämäkerrallisia aiheita aloittavan kirjailijan puutteesta ja köyhyydestä. Ruotsalainen Per Oscarsson on pääosassa tässä tanskalais-ruotsalais-norjalaistuotannossa. Ahdistava elokuva, suosittelen.

Stand up-koomikko Lenny Brucen elämästä saisi monta elokuvaa, sen verran värikäs heppu oli. Bob Fosse ohjasi elokuvan Lenny vuonna 1974. Lennyä esitti maanisen loistavasti Dustin Hoffman. Mikäli rääväsuinen, auktoriteetteja kumartamaton ja kaikkia ilmiöitä sivaltava verbaaliakrobatia kiinnostaa, kannattaa katsoa filmi sekä selata youtubea, josta löytyy pätkiä Lenny Brucen esityksistä.

Bob Fosse on yksi suosikkini: koreografi, tanssija ja ohjaaja. Vuonna 1979 hän ohjasi elokuvan All That Jazz, joka perustui löyhästi hänen omaan elämäänsä kuoleman kanssa flirttailevana taiteilijana. Fossen alter egoa esitti loistava Roy Scheider.

Ruotsalaisten Tage Danielssonin ja Hans Alfredssonin yhteistyötä on Picasson seikkailut (1978). Elokuva on hulvattoman hauska, kohtalaisen fiktiivinen kertomus Picasson elämästä kehdosta hautaan. Nautittavaa katsottavaa ja kun mukana on Picassoa esittävän Gösta Ekmanin lisäksi vielä suomalainen Sirkka (Lena Nyman), joka hurmaa Pablo Picasson kalakukko-laulullaan, niin voiko elokuvalta enempää odottaa!

Alla olevassa pätkässä näet, miten Sirkka valloittaa, tapaat myös Sirkan vanhemmat (loistavat Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson) ja huomaat, miten ruotsalaiset ovat hienovaraisesti tavoittaneet jotakin suomalaisesta melankoliasta.

***

Olen aikaisemmin listannut parhaimmat musikaalit.

***

Jos sinua kiinnostaa miettiä näkemiäsi leffoja ja listata niitä syiden jos toistenkin takia, nappaa tästä haaste!