1.  

 

Pohdi, mitä ihmisessä tapahtuu, kun hän lopettaa ala-asteen ja aloittaa yläasteen. Mieti, mistä johtuu, että yhden kesän aikana kuudesluokkalaisesta nössö-Niinasta tulee tupakkaa polttava, siideriä juova, kajalia käyttävä ja opettajia huoritteleva seiskaluokkalainen. Tarkastele muutosta eri näkökulmista – mikä vaikutus on hormoneilla, mikä vaikutus on Gossip Girl-tvsarjalla ja muotiblogeilla, mikä vaikutus on uudella kouluympäristöllä, johon Niina siirtyy.

 

  1.  

 

Yläasteella, niin kuin elämässäkin, vallitsee vahvemman laki. Tämä tarkoittaa sitä, että ylempiluokkalaiset voivat kiusata seiskaluokkalaisia. Se ei ehkä tunnu sinusta mukavalta, mutta et voi mitään sille. Opettajatkaan eivät voi ilmiölle mitään, vaikka koulua mainostetaankin nollatoleranssin keitaana.

Kiusaamista on aina ollut, sitä tulee aina olemaan. Kiusaamista kutsutaan myös nokkimisjärjestelmän muotoutumiseksi.

Piirrä alaspäin levenevä kolmio, käytä viivainta apuna. Kirjoita kolmion huipulle sen henkilön nimi, joka koulussanne on nokkimisjärjestelmän huipulla. Sijoita kolmion sisälle muut oppilaat, jotka kuuluvat tähän nokkimisjärjestelmään.

Missä sinä itse olet tuossa kolmiossa? Haluaisitko siirtyä toiseen paikkaan? Mieti, mitä sinun pitäisi tehdä, jotta sinusta tulisi vahvempi, ja jotta sinua ei enää kiusattaisi. Kaikkihan tietävät, että kiusaaja ei muutu – kiusaamisen kohteen on muutettava käyttäytymistään tai koulua. Miten sinä voisit muuttua? Vai haluaisitko siirtyä toiseen kouluun?

 

  1.  

 

13-vuotias alkaa olla sukukypsä. Tämä tarkoittaa sitä, että 13-vuotias poika voi siittää lapsen ja 13-vuotias tyttö voi tulla raskaaksi. Ehkä oletkin jo ollut sukupuoliyhdynnässä, koska kuvittelet, että ihmisen saavuttaessa sukukypsyyden, hän voi myös harrastaa seksiä.

Olet oikeassa. Ihminen voi olla sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaana, mutta oikeastaan se on täysin turhaa. Seksi on kuitenkin paljon parempaa vanhempana, sillä vanhempana seksiin ei liity ylimääräisiä tunteita kuten ihastumista ja rakastumista.

Tunteet sekoittavat vielä 13-vuotiaan pään ja 13-vuotias luulee rakastelevansa rakkauden takia. Tämähän on typerää, sillä 13-vuotiaan rakkaus/ihastus harvoin kestää kahta kuukautta pidempään. Rakkaus haihtuu, mutta seksi jää, ja siksi on parempi heti alusta lähtien olla sekoittamatta näitä kahta asiaa keskenään.

Jos ihastuksesi kohde siis sanoo sinulle, että hän rakastaa sinua, mutta ei aio olla kanssasi, jos et suostu seksiin, voit joko a) olla tyhmä ja uskoa, että hän rakastaa sinua. Sitä hän ei tee, vaan hän on vain oivaltanut, miten käyttää hyväkseen tunneihmisiä tai b) olla viisas ja suostua seksiin, jos sinua huvittaa ja jos ei huvita, kertoa se hänelle suoraan. Älä missään nimessä sekoita rakkautta ja seksiä keskenään.

 

Pohdittavaa tytölle: Nyt kun olet saavuttanut sukukypsyyden, mieti, millaiseksi elämäsi muodostuu, jos saat lapsen seitsemännen luokan keväällä. Tuleeko synnytys olemaan alapääsynnytys, tarvitsetko ehkä kuusi tikkiä emättimen suun kokoon kursimiseen vai ehkä enemmän? Luuletko, että tulevan lapsen isä tulee mukaan synnytykseen vai onko hänellä jo uusi tunneihminen kierroksessa? Osaatko pitää vauvaa sylissä niin, ettei se putoa lattialle ja halkaise kalloaan? Pystytkö olemaan heittämättä lasta seinään, kun se on itkenyt vatsavaivojaan kuusitoista tuntia putkeen? Tiedätkö, että vauvaa ei voi jättää yksin siksi aikaa, kun itse lähtee kavereitten kanssa Linnanmäelle? Tiesitkö, että nuoret mummot eivät ole oikeita mummoja vaan mukamummoja, jotka käyvät karaokessa, juomassa valkoviiniä terassilla ja aerobictunneilla, eikä heillä ole aikaa hoitaa lapsenlapsia? Tiesitkö, että jälkiaborttia ei voi tehdä, eikä kunnan ole helppoa ottaa lasta huostaan, koska sijoituspaikkoja on niin vähän?

 

Pohdittavaa pojalle: Oletko tullut ajatelleeksi, että tulevan lapsesi äiti ei ehkä halua sinun ajavan mopoa, kun täytät 15 vuotta? Ehkä hän ei halua sinun kaasuttavan seinää päin ja tekevän lapsestanne isättömän? Miten olet ajatellut suhtautua asiaan, kun kaverit hankkivat mopon, etkä sinä voi tehdä samoin?