The House Of The Rising Sun on kansanlaulu, jonka tekijä on tuntematon. Kappale kiersi folk- ja blueslaulajalta toiselle 20–30-luvun Yhdysvalloissa ja siitä kehittyi monenlaisia versioita. 

Laulun tiettävästi vanhin levytys on vuodelta 1933, esittäjinä Clarence ”Tom” Ashley ja Gwen Foster. En löytänyt kyseistä versiota tuubista, joten valitsin sen sijaan Woody Guthrien esityksen vuodelta 1941.

 

Rising Sunia on ahkerasti levytetty vuosien varrella. Tulkintansa ovat tehneet niin Roy Acuff, Lead Belly, Frankie Lane, Miriam Makeba ja Joan Baez ja monet muut

Vuonna 1961 Bob Dylan levytti oman versionsa kappaleesta, antaen krediitit itselleen lyriikasta. Tämä närästi Dave Van Ronkia, jonka kanssa Dylan työskenteli siihen aikaan, Ronk sanoi Dylanin kopioineen Ronkin tekstin.

 

1964 The House Of The Rising Sun-kappaleen vuosikymmeniä kestänyt taival tuotti sille vihdoin tulevan populaarimusiikin klassikon aseman, kun brittiläinen The Animals teki laulusta oman versionsa. Laulaja Eric Burdon kertoi kuulleensa laulun amerikkalaisen blueslaulajan Josh Whiten laulamana ja sanoittaneensa laulun hieman uudestaan, sovinnaisemmaksi.

 

Oli tekijä sitten kuka tahansa, ja miksi kansanlaululla ylipäänsä pitäisi olla tekijää, tämä kappale on klassikko. Jo vuosikymmenien ajan.

 

 Muita sunnuntaiklassikoita löytyy täältä.