1247587114_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

SuviAnniinan ja Savisudin blogista löysin seuraavan meemin, jossa on 20 sanaa. Meemiin vastataan mitä sanasta tulee mieleen ensimmäiseksi liittyen lapsuuteen/nuoruuteen.

 

Mitä sanat tuovat sinun mieleesi?

 

 

KAMPA 

Kaikilla kovilla tyypeillä on housujen takataskuissa sellainen kampa. Suuri, värikäs, muodikas. Minulla ei.

 

LINTU 

Äiti pelkää enemmän. Minä olen kauhuissani. Istumme sohvalla vierekkäin, pidämme tyynyjä kasvojen edessä, kurkistamme varovasti televisiota, sukellamme taas tyynyn taakse piiloon.

Kummallekaan ei tule mieleen laittaa televisiota kiinni.

Hitchcockin Linnut saa minut vihaamaan lintuja, enkä vieläkään suhtaudu luottavaisesti noihin lentäviin liskoihin.

 

MERI

Hangossa ranta on matala, vesi kirkasta ja saa kävellä kauas, kauas ennen kuin vesi ylettyy edes polviin. Hiekka meren pohjassa on pehmeää, laineilla. 

Turussa, Saaronniemen laivalaiturin pitkä suora. Juoksemme täysillä laiturin poikki, hyppäämme alas, yrittäen päästä syvemmälle, syvemmälle. Meri tuntuu pohjattomalta siinä kohtaa, vain vähäinen kajastus kertoo mihin suuntaan pitää suunnistaa ennen kuin keuhkot tyhjenevät lopullisesti.

 

KITARA 

Pelastusarmeijan myyjäisissä soitetaan kitaraa ja lauletaan. Minä syön lettuja ja mansikoita.

 

KELLO 

Kello on aina liian paljon, kun tulen kotiin. Saan arestia, mutta en opi mitään. Myöhästyn jälleen, kun seuraavan kerran pääsen kaupungille. Vihaan kelloa, joka ei anna minun olla rauhassa ystävien kanssa. Vihaan kotiintuloaikoja.

 

OKSENTAMINEN 

Ei kannata oksentaa sängyn ja seinän väliin. Se ei ole piilopaikka, vaikka siinä vaiheessa, kun tulee kotiin ja asettautuu keinuvaan sänkyyn, se tuntuukin paremmalta vaihtoehdolta kuin sänkyyn oksentaminen. Lakanoita on helpompi pestä kuin vaihtaa tapetti.

Sen opin. Opin muistan vieläkin.

 

MUMMO 

Mummo on hyvä ihminen. Hän pitää kaikista, ymmärtää kaikkia, hänellä on niin laaja sydän, että koko maailma mahtuu hänen syliinsä. Hän ei arvostele ketään, hän arvostaa jokaista omana itsenään, hän on kiinnostunut ihmisistä.

Hän oli uskomaton, rakas ihminen.

 

KIRJA 

Kirjasto-autossa on uusi kirjastonhoitaja. Nuori mies, kohtalaisen komea, vaihdan nopeasti hyllystä ottamani nuortenkirjat aikuisten kirjoihin. Haluan näyttää kypsältä, fiksulta, aikuiselta.

Haluan unohtaa olevani 12 vuotta.

 

PIPO 

Kun pääsen kulman taakse, pipo lentää taskuun. Kukaan, ei kukaan käytä pipoja, mutta jostain syystä vanhempani ovat sitä mieltä, että pipo on laitettava päähän pakkasella. Olen eri mieltä, nostan takin kaulukset pystyyn ja suuntaan kaupungille.

 

MATEMATIIKKA 

Meitä nolottaa, kun matikanopettaja näyttää meille vastasyntyneen esikoisensa valokuvia. Pojat hihittävät vauvan isoja palleja, opettaja hymyilee, sanoo, että poika on tullut isäänsä. Lopputunti ei opiskella mitään, päästään kotiin.

 

METSÄ 

Ruissalon metsissä on suojaisaa, hyviä kallioita, joilla istua, juoda kaljaa, valmistautua iltaan. Muunlaista metsää en tunne. Metsä on jemmapaikka kaljoille ja viinipulloille, rauhallinen keidas pitkän illan aluksi.

 

UKKONEN 

Koko yön ukkostaa. Mökin edessä on puu, jonka kohoamista seuraamme. Kukaan ei halua mennä nukkumaan, kukaan ei uskalla mennä nukkumaan.

Vesi nousee ja nousee kohti mökkiä. Olemme varmoja, että jompikumpi tapahtuu: puu kaatuu mökin päälle tai vesi huuhtelee mökin alas mereen.

Aamulla aurinko paistaa.

 

HIUKSET 

Sinulla on ihan samanlaiset hiukset kuin Janis Joplinilla, minulle sanotaan. Sinulla on oikeastaan myös yhtä hankala luonne.

Sen saan myös kuulla.

 

VELI 

Veli nukkuu junassa, olemme matkalla jonnekin, en muista minne. Veli nukkuu, olen tyytyväinen.

Saan lukea rauhassa.

 

IKKUNA 

Ikkunasta näemme miten naapurin pojat vievät viinipullon piiloon roskakatokseen. Odotamme hetken, juoksemme roskikselle, otamme pullon.

Naapurin pojat ovat ärsyttäviä. Se riittää syyksi.

Eikä meillä ole rahaa.

 

KALENTERI 

Teinikalenteri täynnä sydämiä, runoja, rakastan, rakastan, rakastan. Päivät, kohteet muuttuvat, rakkaus säilyy.

 

PUURO 

Meillä ei koskaan syödä puuroa. Kukaan ei pidä puurosta. Vasta myöhemmin ymmärrän, että lapsuus voileipien, murojen ja kaakaon kanssa, ei ole niin tavallista. Suomalaisuuteen kuuluu puuro. Muuten ei kasva kunnolliseksi ja vahvaksi.

No, ilmankos.

 

NENÄLIINA 

Kerran viikossa silitän mummin ja ukin kangasnenäliinat. Niitä on paljon. Mummin nenäliinoja koristavat kukat, ukin nenäliinat ovat suuria ja ruudullisia.

Palkkioksi saan karamellin. Valitsen joko Kis-Kisin tai jääkarhukarkin.

 

KYNSILAKKA 

Parhaimpina päivinä vaihdan kolme kertaa kynsilakkaa. Kouluun riittää yksivärinen, luumunpunainen lakka. Kun tulen kotiin, maalaan kynnet vihreiksi, lisään niihin punaisia ja valkoisia pilkkuja. Viikonlopuksi maalaan joka kynnen eriväriseksi, eri kuvioiseksi.

 

TAULU 

Tädin taulussa mustat ja valkoiset hevoset vetävät tulenpunaisia vaunuja, taivas hehkuu mustaa, punaista, keltaista. Haluan maalata yhtä hyvin kuin täti, yhtä suuria tauluja, yhtä voimakkaita ja värikkäitä.