1.  

 

Sinulle on kerrottu pienestä pitäen, että valehteleminen on väärin, valehteleminen on rumaa. Olet tulossa ystäväsi luota, oikaiset puiston läpi ja näet isäsi puiston penkillä vieraan naisen kanssa. Isäsi kourii naisen rintoja toisella kädellä, toinen käsi on naisen haaroissa. Isäsi ei huomaa sinua.

Isäsi tulee kotiin myöhemmin illalla, lievästi juopuneena ja kertoo äidillesi olleensa saunaillassa työkavereitten kanssa. Äitisi hymyilee, taputtaa isääsi poskelle ja alkaa lämmittää isällesi karjalanpiirakoita mikrossa.

Mitä teet? Kerrotko äidillesi nähneesi isän? Kerrotko isällesi, että näit hänet ja kiristät häneltä uuden mp3:n? Pidätkö isääsi kovana jormana ja äitiäsi nössönä lehmänä?

 

  1.  

 

Vanhempasi haluavat sinun menevän lukioon peruskoulun jälkeen, mutta sinä haluat ammattikoulun kokkilinjalle. Suvussanne kaikki ovat ylioppilaita ja jokainen on opiskellut joko yliopistossa, teknillisessä korkeakoulussa tai kauppakorkeakoulussa.

Onko vanhemmillasi oikeutta päättää puolestasi jatko-opiskelupaikasta? Onko vanhemmillasi enemmän elämänkokemusta? Voitko sinä päättää asioistasi laisinkaan? Tuletko toimeen taloudellisesti, kun vanhempasi pyytävät sinua muuttamaan pois kotoa? Kumpi on tärkeämpää: tehdä vanhemmat onnellisiksi vai olla itse onnellinen?

 

  1.  

 

Pohdittavaa tytöille: Olet nähnyt paljon nuoria äitejä, jotka työntävät rattaissa vaalean suklaan värisiä vauvoja ja sinusta sellaiset nappisilmäiset lapset ovat todella söpöjä, ja niille olisi hauskaa ostaa kaikenlaisia kivoja vaatteita Itiksestä. Haluaisit itsekin sellaisen vauvan ja mietit, voisiko kymppiluokan Said olla lapsen isä.

Mieti, onko lapsi vain mukava asuste vai vaatiiko äitiys muutakin kuin täydellistä tyylitajua.

 

Pohdittavaa pojille: Olet hulluna naapuriin Aishaan. Haluaisit pyytää Aishaa Mäkkärille, mutta pelkäät Aishan isää ja isoja veljiä. Aisha on kertonut sinulle, että hän voi seurustella vain tulevan miehensä kanssa perheensä läsnä ollessa.

Mieti, kannattaisiko sinun kosia Aishaa, jotta Aisha ehkä voisi tulla kanssasi Mäkkärille. Mieti myös mitä teet, jos kosintaasi vastataan myöntävästi. Onko sinulla mahdollisuutta elättää perhettä peruskoulun päästötodistuksen avulla? Pitäisikö sinun etsiä töitä, eikä mennä lukioon?