763717.jpg


Elinan ehdotuksesta kahvi päätettiin juoda vasta testamentin lukemisen jälkeen. Jaakko nurisi, sillä ilman kahvia ei saanut konjakkia, eikä näin ollen ollut mahdollisuutta sikarinkaan polttamiseen. Jaakko istahti sohvalle ja huokaisi syvään. Elina oli järjestelmällisyydessään ja ehdottomuudessaan melkein pahempi kuin äiti.

Raijalle järjestely sopi hyvin, sillä hän ei aikonut jäädä juomaan kahvia. Oli ollut jo muutenkin hankalaa muuttaa päiväjärjestystä, tärkeä tapaaminen oli pitänyt siirtää iltapäivälle. Raija katsoi Elinaa. Oli juuri isosiskon tapaista järjestää äidin testamentin kuuleminen keskelle päivää. Ikään kuin ihmisillä ei ollut töitä tehtävänä! Elinallahan ei tietenkään ollut töitä, koska oli kotona lasten kanssa. Edelleen, vaikka kaksosetkin olivat jo toisella kymmenellä ja Sanni aloittamassa yläasteen syksyllä. Ihme, että Elina uskalsi jättää lapset yksin kotiin muutamaksi tunniksi. Juhalla täytyi olla kesäloma, Raija ajatteli katsoen Elinan levotonta vaeltelua olohuoneessa.

Elina kysyi tuomarilta, halusiko tämä lasin vettä, mutta tuomari pudisti päätään. Elina meni keittiöön, otti kännykän ja soitti kotiin antaakseen Juhalle ohjeet kalamurekkeen tekoa varten. Mies ei vastannut. Elina puri harmistuneena huultaan ja antoi puhelimen hälyttää. Ei vastausta. Juha oli tietenkin päättänyt olla tekemättä ruokaa ja lähtenyt lasten kanssa ulos syömään niin kuin silloin, kun Elina oli ollut Marttojen kevätretkellä. Illalla kotiin tullessaan siskonmakkarakeiton ainekset olivat olleet jääkaapissa ja Siiri oli kertonut innoissaan, että isi oli vienyt heidät syömään Essolle Havaijin pihviä.

Ovikello soi ja Elina avasi oven.  Riitta tuli myöhässä, viimeisenä niin kuin aina, kiirehtimättä, tajuamatta, että muut olivat joutuneet odottamaan. Riitta ei edes vaivautunut riisumaan kenkiä, vaan marssi suoraan olohuoneeseen ja Elina seurasi kurajälkiä.

Elina nyökkäsi tuomarille. Kaikki olivat paikalla.

-No niin, jospa sitten aloitetaan. Äitinne testamentti on laadittu vuosi sitten, testamentin aitous on todistettu kahden todistajan allekirjoituksella. Testamentti kuuluu: ”Minä, Anna Maria Virtanen, jätän omaisuuteni, niin asumani kiinteistön kuin irtaimistonkin, muutamin poikkeuksin, tv-sarjan ”Paljastetut salaisuudet” tohtori Manniselle eli näyttelijä Jesse Johanssonille, joka toisin kuin lapseni –Elina, Jaakko, Raija ja Riitta- on tullut luokseni säännöllisesti viikon jokaisena arki-iltana. Lapsilleni jätän seuraavat tavarat: Elinalle olkisen kukkahattuni, Jaakolle alkometrin, joka hänen isältään jäi hyödyntämättä, Raijalle joogamattoni sekä kirjan ”Mielenrauhaa kotikonstein” ja Riitalle rannekelloni.

Tuomari nosti silmänsä sisarusparveen; testamentti oli nyt luettu.

*****

Paju antoi loppulauseen.