1193063.jpg1193063.jpg1193063.jpg1193063.jpg1193063.jpg

Johannes kysyi edellisen kirjoitukseni kommenttilaatikossa, olenko ollut tyytyväinen BoDiin. Minullahan ei ole kokemusta kuin yhdestä BoDin kautta julkaistusta kirjasta eli Taikkarin mäellä-runokokoelmasta (ostakaa!), mutta koska nyt olen siis suunnittelemassa novellikokoelman julkaisua, ja aion käyttää BoDia, niin vastasin hänelle, että olen ollut tyytyväinen, ja lupasin kirjoittaa kokemuksistani (BoDin kanssa, en muuten) laajemmin uudessa postauksessa. Eli siis tässä.

Tutustuin BoDiin Taru Väyrysen suosittelusta. Tapasin Tarun viime vuoden Helsingin kirjamessuilla, ja sen verran hän osaa näköjään ylipuhua, että jäin miettimään omien tekstieni julkaisua kirjana.

BoDilla on hyvät nettisivut, joiden avulla saa aika selvän kuvan omakustanteen julkaisemisesta. Tarjolla on erilaisia kustannuspaketteja: halvimmasta tee-se-itse-kirjasta kustannustoimitettuun teokseen.

Itse käytin ensin BoDin tarjoamaa mahdollisuutta painattaa kirjaa vain yhden kappaleen verran. Halusin nähdä, osaanko taittaa tekstit oikein BoDin tarjoaman ohjelman avulla. Halusin harjoitella kirjan tekemistä, koska minulla ei ollut aloittaessani visuaalista näkemystä minkälaisen halusin kirjani olevan. Halusin jotain konkreettista käsiini, joten tein ensimmäisen version Taikkarista. Kirjalle ei tullut ISBN-numeroa, koska se ei ollut tarkoitettu myyntiin.
Idea oli ihan hyvä, mutta kirjan tuleminen kotiin kesti monta viikkoa, aloin jo tuskastua. Lopulta se tuli, ehkä noin reilun kuukauden kuluttua tilauksestani.
Kirjan hinnaksi tuli noin kympin verran, mikä ei ole mielestäni paha, sillä pääsin työstämään sitä oikeaa versiota paljon paremmin, kun apuna oli painettu sana, eikä wordteksti. Huomasin joitain kirjoitusvirheitä, jotkut sivuasettelut olivat lievästi sanottuna pielessä. Fonttikoko oli hyvä. Kannesta en pitänyt.

Sitten alkoi sen oikean kirjan muokkaaminen. Valitsin halvimman BoDin tarjoamista paketeista, hinta on noin kaksi sataa euroa. Se saattaa tuntua suurelta summalta, mutta kun jätti muutaman lonkeron ja punaviinin ottamatta, niin... Se, mikä minua viehättää BoDissa on, että itse ei tarvitse sitoutua ostamaan yhtäkään kappaletta omaa kirjaansa, sillä kirjoja painetaan kirja-kerrallaan-periaatteella. Toki saa ostaa omaa kirjaansa, ja kun ostaa pieniä painoksia kerralla, hinta on aika edullinen.

Tuo halvin paketti on sellainen, että teet kaiken itse, paitsi painamisen. Lataat tiedostot pdf:ksi (ladattavissa BoDin sivuilla), valitset kannen standardikansivalikoimista – oman kuvan käyttö on kyllä mahdollista, mutta esim. kirjan nimen fonttia ei pääse muokkaamaan. Tai ainakaan minä en osannut.
Itse ohjelman käyttö ja kirjan taittaminen on helppoa, etenet vaihe vaiheelta ja aina kone neuvoo sinua mitä sinun pitää tehdä. Hieman aikaahan siihen tietenkin meni, mutta ei liikaa.

BoDin kanssa tehdään kirjailijasopimus, jossa sitoudutaan samalla antamaan kirja heidän myytäväkseen viideksi vuodeksi. Vuodessa BoDille maksetaan pientä tiedostonhoitokulua muutama euro.
BoDin kautta saa ISBN-numeron kirjaan, BoD hoitaa kirjan kaikkiin mahdollisiin arkistoihin, joihin nyt uudet kirjat viedään tässä maassa. Kirja ilmestyy Kirjavälityksen listoille.
Mitäs vielä? Ai niin, kirjan hinnan voit määritellä itse. Hinnasta tietenkin riippuu, kuinka paljon itse keräät voittoa per kirja.
Netistä näet reaaliaikaisesti, kuinka paljon kirjaasi on myyty. Palkkio maksetaan neljännesvuosittain tilillesi.

Eli, kun teet kaiken itse, pahin tappio viiden vuoden aikana on noin 300 euroa.
Itse olen saanut omat rahani takaisin, sillä Taikkarin mäellä on myynyt ihan kohtalaisesti. Enemmänkin se voisi myydä, niin pääsisin rikastumaan, hahhah.

Ja vielä: kun sain lähetettyä sen oikean Taikkarin mäellä-kirjan painoon ja tein tilauksen omasta kappaleesta, se kirja tuli postissa kolmessa päivässä!

Ainoa puute tuossa halvimmassa paketissa on, että joutuu itse harjoittamaan markkinointia. Sen takia tässäkin blogissa jatkuvasti mainostetaan Taikkarin mäkeä. Tylsää, vaan minkäs voit. Ei sitä muuten kukaan osta.

Toinen tylsä juttu on se, että yksikään lehti ei ole arvostellut Taikkarin mäkeä, ei edes Turun Sanomat, hyi häpeä), mutta se ei liene BoDin vika vaan kirjan.

No, johan tässä oli tekstiä, Kysykää, en minä voi millään muistaa kaikkea kertoa.

***

Tulevan novellikokoelman teksti eivät ole vielä kunnossa, mutta se ei ole estänyt minua jo suunnittelemasta kirjan kansikuvaa. Hmm, joskushan kannet ovat tärkeämmät olla valmiina ennen tekstejä.
Varmaan jossakin vaiheessa pistän kansiehdotuksia näkyville ja järjestän äänestyksen, jotta valinnan vaikeus ei olisi yksinomaan minun.
Ja muistakaa, kokoelman nimeä voi edelleen ehdottaa!