761151.jpg


Syksy pukkaa päälle ja koulujen alkaminen on lähempänä kuin oppilasparat osaavat aavistaakaan. Kohta ovat ohi kesän kännäilyt, steissillä hilluminen sateen suojassa ja iltapäiväheräämiset. On aika laittaa festarikurassa muhineet tennarit pesuun, aloittaa herpeslääkitys, naarata isää lammesta ja hakea äiti turvakodista, tyhjentää reppu tyhjistä siideritölkeistä ja valmistautua opin tielle.
Elämähän opettaa myös, mutta kyllä koulussakin voi jotain oppia. Jos oppimateriaali on ajanmukainen.

Viime elokuussa julkaisin Aapisen, jonka jopa Helsingin Sanomien kulttuurisivut huomioi kolumnissa (tällä kertaa uskon Hesarin tiedesivujen noteeravan ponnistukseni -ainakin, jos joku kultaisista lukijoista antaa juttuvihjeen, hahhah)
Koska koulu on muutakin kuin lukemista, katson tärkeäksi jatkaa valitsemallani linjalla, joka näyttää näillä näkymin olevan oppimateriaalin tuottaminen.

Koulussa(ja elämässäkin joskus) on tärkeää osata laskea, ja sen takia olen kehittänyt opettajien avuksi ja oppilaiden iloksi joukon laskutehtäviä eri luokka-asteille. Onhan niin, että nykyiset matematiikan oppikirjat laahaavat ajasta ja ilmiöistä jäljessä esittäen laskutehtäviä, joilla ei todellakaan ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Sitä paitsi moniin matemaattisiin ongelmiin (a. jos juna lähtee Jyväskylästä kello 17.35, niin kuinka kauan se seisoo Jämsän asemalla ennen kuin bussikyyti Tampereelle tulee? b. laske Ambomaan pinta-ala, ja niin edelleen) saa vastauksen katsomalla googlesta, joten miksi suotta vaivata päätään ja tuhertaa turhanaikaisten laskutehtävien parissa.

Tulossa siis matematiikan tehtäviä ala-asteikäisille, ykkösluokasta kutoseen Vanhemmatkin saavat laskea mukana. Koulunkäyntihän on koko perheen yhteinen, iloinen asia!
(muuten opet, huom! olisi todella palkitsevaa kuulla jotain Aapiseni vaikutuksesta ekaluokkalaisten lukutaitoon, miksei vanhempienkin luokka-asteiden sisälukutaidon parantumisesta).

******

Siis ensi viikkoon...lähden laiturille muutamaksi päiväksi lukemaan tätä.