Kuka olet ja mistä tulet? Mihin olet menossa? Mitä stadin kundi tekee Oulussa?

Kari
Oulusta, alun perin Oulunkylästä.

Kauan sitten olin armeijassa ilmatorjuntatykistössä, josta minut selkärankareuman vuoksi vapautettiin. Siviilissä aloin etsiä koulutustani vastaavaa työtä, jota ensimmäisenä tarjosi Ouluun sijoittunut valtionhallinnon organisaatio. Oulussa avioiduin ja kun vaimoni pitää Oulujokea ihmisen asuttavan maailman eteläisenä äärirajana, paluuta kotiseudulle ei enää ollut.


Kuvailet itseäsi Muualla-blogissasi vanhaksi sprägäriksi, saisiko suomennoksen ja selityksen maakuntia varten?

Aikanaan ensimmäistä blogia perustaessani pidin itseäni vanhana touhuun, mitä sitten manifestoin nimikkeellä Vanha Sprägäri eli "vanha pieru". "Vanha pieru" nimellä "uuden aallon" rokkarit joskus 70-80–lukujen vaihteessa kutsuivat kokeneempia kyseisen musiikkigenren edustajia. Muualla blogin perustaessani otin silkasta mielijohteesta vanhan sloganin uudestaan käyttöön.


Koska tutustuit blogien maailmaan ja aloitit itse bloggaamisen? Muistatko vielä miksi?

Aivan ensimmäisen blogini perustin jo n. 2003–2004 lähinnä kokeillakseni tekniikkaa. Varsinaisesti aloitin blogien seuraamisen ja oman blogin vuoden 2006 kesällä. Muutaman yrityksen jälkeen blogin nimeksi tuli Vakavia Ajatuksia, jonka perillinen on nykyinen Muualla–blogi. Samoihin aikoihin ostin ensimmäisen digikamerani ja aloitin uudestaan pahasti hiipuneen valokuvauksen harrastamisen.


Minulle on tullut sinusta kuva, että olet analyyttinen, tarkka, luova ja omaat aika kieron huumorintajun. Miten itse luonnehtisit itseäsi?

Tuo on aika tarkka luonnehdinta.


Sinulla on tällä hetkellä kolme blogia: Oulu kuvissa, Muualla ja Black Suit sekä kotisivut. Itseäni kiehtoo eniten Black Suit-blogisi, joissa esittelet näkemyksiäsi kuvantekijänä. Entä itse, mikä blogeista on sinulle tärkein tällä hetkellä ja miksi?

Oulu kuvissa on vanhin ja sen eteen olen eniten tehnyt töitä. Sen vuoksi se varmaan on läheisin. Tosin uusien näkökulmien löytäminen arkisesta lähiympäristöstä on koko ajan vaikeampaa.


Mitä sinulle tulee mieleen sanoista:

lätkä
Oulun Kärpät
olut Karhu
stadi Synnyinseutu
mobiilibloggaus Aihe, johon ajattelin talvella keksiä teeman ja käyttää enemmän aikaa.

 

Kuvat ovat sinulle tärkeitä, näin olen ymmärtänyt. Mikä kuvissa kiehtoo sinua? Kumpi vetoaa enemmän sinuun, valokuvataide tai kuvan muokkaaminen enemmän kuvataiteen suuntaan?

Mikä kuvissa kiehtoo? Aika paha kysymys. Minulla on aina ollut viehtymys tulkita omilla tavoillani lehtikuvia. Taidenäyttelyissä olen rampannut, vaikken oikeastaan ymmärrä taidetta. Koulussa olisin halunnut oppia piirtämään, mutten koskaan oppinut. Uusi tekniikka antaa kaltaiselleni wannabe-piirtäjälle tavallaan uuden mahdollisuuden. Ongelma vain on, että tietokoneavusteisten kuvienkin kohdalla itsekritiikki kasvaa sitä mukaa kuin oppii uutta. Vielä pari vuotta sitten laitoin blogiin surutta kuvan, joka näytti kivalta. Tällä hetkellä saan vain harvoin aikaan kuvan, jonka ilkeän julkaista. Ja julkaistujenkin kohdalla alkaa melkein heti hävettämään. Valokuvien kohdalla on ihan sama juttu. Mutta tuohon viimeiseen kysymykseen on pakko vastata, että edelleenkin minua kiehtoo eniten kuvien muokkaaminen ja kaikkein eniten niiden värkkääminen ihan alusta alkaen itse.


Luet paljon historiaa, niin dokumentteja kuin elämäkertoja. Onko historian kiinnostuksesi alkanut jo lapsena, koulusta? Onko sinulla "lempiaikaa" historiallisessa ajassa? Mitä me voimme oppia historiasta?

Kun olin lapsi, isäni kertoi minulle iltasatuina tarinoita Suomen historiasta. Siitä se kiinnostus on lähtenyt eikä ole koskaan päästänyt irti. Kiinnostuksen kohteet ovat vaihdelleet aikojen kuluessa. Varmaan lempiaika on kuitenkin Suomen historia ennen autonomian aikaa.

Jos historiasta jotain voi oppia, ainakin sen, että sitä ei pitäisi toistaa.


Yhdeksäs eli se kiperä kysymys: Kuvitellaan, että olet saanut kaksi lippua kahteen eri tapahtumaan, jotka ovat juuri samaan aikaan. Kyseessä ovat Oulun Kärpät-HIFK lätkän ratkaiseva SM-finaali ja LiveSwineFlu-tukikonsertti, jossa esiintyvät Springsteen, Dylan, Marianne Faithfull, John Fogerty, Ian Gillan ja muutama muu hieman nuorempi kyky. Kumman tapahtuman valitset?


Hajoan kahteen kappaleeseen ja päädyn Ruskon kaatopaikalle, jonne olen toivonut tuhkani levitettävän. Käytännössä Kärppä-peliin ei kuitenkaan saa enää lippuja, minulla kun
ei ole kausikorttia, ja LiveSwineFlu-tukikonserttiiin ne pitää hankkia etukäteen.


Kiitos haastattelusta. Kerro vielä lopuksi, miten selviytyä marraskuusta.

Pari Kärppien peliä, kirjoja, olutta, viiniä, hyvää ruokaa, ystäviä, lähimmäisiä ja bloggausta, kyllä se siitä.