374999.jpg

Naapurin Hanniska-Heikki oli yleisesti tunnettu namusetä - tai pedofiili niin kuin nykyisin sanotaan. Emme me pihan lapset kuitenkaan häntä pelänneet. Heikilta sai karkkia ja sarjakuvalehtiä. Oli se sen arvoista, Jussikin sanoi, eihän katsominen niin kummaa ollut.

Hanniska istui yleensä pihakeinussa, huuteli meitä lapsia luokseen ja heilutteli kädessään paperipussia, josta nousi huumaavan makea tuoksu. Tahmea toffee liimasi sormet yhteen, teki huulista kiiltävät ja paksut. Heikki nosti nameja yksitellen pienillä, paksuilla sormillaan, syötti meitä vuorotellen. Jonossa tuupittiin ja kaadettiin edessä seisova maahan, ohitettiin ja etuiltiin.
Kaikki halusivat toffeeta.

Jossain vaiheessa Heikki laittoi pussin suun kiinni ja me lapset keräännyimme piiriin keinun ympärille. Heikki avasi housunsa ja näytti meille pippelinsä. Se, joka halusi silittää sitä, sai ylimääräisen toffeen ja jos puristi lujaa, sai Aku Ankan.

Jussi oli ainoa, joka sai Aku-lehden.

Sitten eräänä päivänä, meidän taloomme muutti Terttu. Terttu oli ennen asunut Helsingissä, Tertun kotona oli televisio ja Tertun isällä oli auto. Tertulla oli vaaleat, kiharat hiukset ja erilainen tapa puhua kuin meillä. Hän sanoi mää ja sää ja nauroi paljon ja osti joka päivä viidelläkymmenellä pennillä karkkeja.
Tertulle tuli Aku-lehti.

Hanniska-Heikki jäi yksin pihalle. Heikki heilutteli toffeepussiaan, mutta kukaan ei enää jaksanut silitellä sen pippeliä. Me kaikki istuimme Tertun äidin keittiössä ja söimme tuoretta pullaa ja luimme Akuja. Paitsi Jussi. Se oli pihkassa Terttuun ja vaan katseli Terttua, eikä syönyt mitään.

Minun kävi vähän sääli Heikkiä. Varsinkin sen jälkeen, kun se oli pyytänyt Hannikaisen Elinaa silittämään pippeliään. Elina oli jo ammattikoulussa ja se oli alkanut nauraa, kun Heikki oli kaivanut pippelin housuistaan. Elina oli sanonut, ettei kaikista toukista tule perhosia. Sitten Elina oli nostanut hamettaan ja näyttänyt pyllyään Heikille ja Heikki oli juossut sisälle.

Aika pian me unohdettiin se Heikki. Kai se sitten muutti jonnekin muualle.

**********

Allyalias antoi alkulauseen.(kursivoituna)