761151.jpg


Matematiikan tehtäviä nelosluokkalaisille -näin meiltä jo sujuu kerto- ja jakolaskut!

1. Janita laihduttaa. Hänen päivittäinen kokonaiskalorimääränsä on 500. Banaanissa on 80 kilokaloria. Kuinka monta banaania Janita saa syödä päivässä, jotta hänen kokonaiskalorimääränsä ei ylity? (bonustehtävä: piirrä oikeaoppinen ruoka-aineympyrä, voit käyttää kirjaa apuna)

2.

Kapakasta kotiin on 500 metrin matka. Isä kävelee sen matkan viidessä minuutissa. Tänä iltana isä ei kuitenkaan kävele, vaan konttaa. Isän konttausvauhti on 100 metriä viidessä minuutissa. Kuinka kauan isän matka kontaten kotiin kestää? (bonustehtävä: kirjoita vuoropuhelu, joka käydään isän ja äidin välillä, kun isä tulee kotiin)

3.

Tee kaavio sukupuun malliin: Janne asuu äitinsä ja äidin poikaystävän Mikan kanssa, Jannen äiti on saanut juuri kaksoset, Helmin ja Pyryn, Mikan kanssa. Mikan lapset, Siiri ja Saku, asuvat Siirin ja Sakun äidin ja tämän uuden miehen ja tämän lasten Juulin ja Jimin kanssa. Jannen äidinäiti on eronnut ja seurustelee Pentin kanssa. Pentillä ei ole lapsia. Jannen äidinisä asuu yksinään. Jannen isänäiti on eronnut isänisästä ja isänäiti asuu Helenan kanssa, Helenan poika Ilmari asuu myös heidän kanssaan. Jannen isänisä on naimisissa Senjan kanssa, heillä on yksi yhteinen lapsi Aira ja Senjan lapset Arttu, Aapo ja Anni asuvat samassa taloudessa. (bonustehtävä: väritä sukupuu iloisilla väreillä)

4. Isä ja äiti käyvät Virossa ja tuovat tuliaisiksi kuusi laatikkoa olutta ja neljä laatikkoa lonkeroa. Jokaisessa laatikossa on 24 tölkkiä. Kuinka monta tölkkiä olutta ja kuinka monta tölkkiä lonkeroa isä ja äiti tuovat kotiin yhteensä? (bonustehtävä: mikä on Viron pääkaupunki?)

5.

Emmi saa toimeentulotukea 800 euroa kuukaudessa. Asumistuen jälkeen hän maksaa vuokrasta 180 euroa. Emmillä on kaksi lasta, jotka molemmat tarvitsevat syksyksi uudet kengät. Emmi ostaa kirpputorilta kengät, jotka maksavat viisitoista euroa pari. Kuinka paljon Emmille jää rahaa, kun hän on maksanut vuokran omavastuuosuuden ja lasten kengät?(bonustehtävä: keksi, miten Emmi voisi säästää ruokamenoissaan).

6.

Niina löi ketjulla Irinaa poskipäähän. Irina kävi sairaalassa laitattamassa tikit. Tikkejä laitettiin kahdeksan näkyvää ja kahdeksan piilotikkiä. Kuinka monta tikkiä Irinalle yhteensä laitettiin? (bonustehtävä: Irina sai sairaalaan tullessaan vuorolapusta numeron 248, vuorossa oli Irinan tullessa numero 166. Kuinka monta potilasta oli ennen Irinaa jonossa?)

7. "Ja sit me vittu lähettiin niinku vetään, vittu niinku tosi vitun haneen, ku vittu ne vitun kytät tuli vittu niinku siihen selittään jotain vitun skeidaa. Me oltiin vittu kaikki ihan vitun kännis, mut vitustako me niinku tiedettiin, ettei siin vittu voinut istuu, niin ku siin vitun patsaas olisi ollu joku vitun kieltotaulu tai joku vitun muu juttu, vittu."

Poista kertomuksesta kaikki vittu-sanat ja laske kuinka monta sanaa jää jäljelle. Tavuta sanat ja laske tavut. Lopuksi laske kaikki kirjaimet, joita on käytetty kertomuksen kirjoittamiseen, laske kuinka monta kertaa jokainen yksittäinen kirjain esiintyy tarinassa. Tee kirjaimista pylväsdiagrammit pienimmästä suurimpaan. (bonustehtävä: tuo seuraavalle äidinkielentunnille 100-sanainen tarina, jossa ei esiinny sanoja: vittu, tota, niinku.)