1.

 

Vanhempasi kertovat sinulle, että kymppiluokan jälkeen huoneestasi tehdään vanhemmillesi kuntosali. He toteavat, että koska lapsilisäkin lakkaa, sinulla ei ole enää mitään syytä jatkaa kotona asumista.

Ota selvää mistä saat asunnon. Mieti, kuinka paljon voit maksaa vuokraa. Ota selvää, oletko oikeutettu toimeentulo- ja asumistukeen. Ilmoittaudu työnhakijaksi. Muista käydä Pelastusarmeijan leipäjonossa. Mikäli saat asunnon, kalusta se kierrätyskeskuksesta tai kirpputoreilta saatavilla huonekaluilla. Älä käytä pikavippejä ostaaksesi jotain pientä kivaa Ikeasta.

 

2.

 

Ehkä seuraavana kesänä sinua onnistaa ja saat kesätyöpaikan. Kaikkihan voi olla mahdollista.

Ottakaa itsellenne pari ja harjoitelkaa työhaastattelua varten. Olkaa tosissanne.

 

3.  

 

Miettikää, mikä on elämän tarkoitus. Mitä voitte itse tehdä, jotta elämästänne tulisi siedettävää? Onko kaljoittelu ostarilla Se Juttu, jota haluatte? Onko vanhempienne tekeminen isovanhemmiksi alta neljäkymppisenä Kaikkein Tärkeintä? Onko realistista tuudittautua siihen uskoon, että kun ei itse pärjää, yhteiskunta kyllä auttaa? Onko järkevää opiskella kymmenen vuotta opintolainalla, päästä huonopalkkaiseen tutkijan työhön ja itkeä, kun ei ole rahaa maksaa lainoja pois, eikä ole rahaa edes elämiseen. Onko mielekästä viljellä palmuja Pohjanmaalla ja toivoa tukiaisia? Voiko toiseen luottaa, kun se sanoo rakastavansa niin myötä- kuin vastamäessä? Onko lapsissa tulevaisuuden toivo?*****


Näin päättyi tämä oppikokonaisuus, sillä ei elämä ole vain jatkuvaa opiskelua.

On myös pidettävä hauskaa, nollattava mielensä ja tehtävä se mikä on tehtävä.

Siis, menkäähän jo siitä. Tämä loppui nyt.

Olette olleet ahkeria oppilaita, mutta tuota hajukumien löyhkää en vaan enää kestä. Eroan opettajan hommista. Ainakin vuodeksi.

Jotain rajaa itsensä kiduttamisellakin pitää olla, pienet apinani!