– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– On ollut flunssaa jo pari viikkoa, nyt nousi kuume ja nenästä tulee paksua, keltaisenvihreää räkää. Varmaan poskiontelotulehdus. On ollut niitä aikaisemminkin.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, kun täältä koneelta näkyy, että sinä tupakoit. Tupakoitko sinä edelleen?
– No…jonkin verran.
 
– Ilmankos. Tupakointi tukkii ontelot, ylläpitää turvotusta. Tehdään nyt niin, että lopetat tupakoinnin, ostat apteekista nenäkannun ja huuhtelet ne limat pois. Ulkoile paljon ja syö terveellisesti. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, ensin häkämittaukseen ja sitten, jos arvot on ok, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 
– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– Polvet on aika pahana, rappusissa ei tahdo oikein kestää, varsinkin alaspäin mennessä. Käveleminen ylipäänsä on aika huonoa.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, kun täältä koneelta näkyy, että sinun painoindeksisi on 26 eli lievää lihavuutta. Painatko sinä edelleen tämän 75 kiloa?
– Painan, mutta…
 
– Ilmankos. Liikalihavuus on myrkkyä nivelille. Ei nivelet läskiä kestä. Tehdään nyt niin, että laihdutat viisi kiloa. Ulkoile paljon, älä käytä hissiä, muista hyötyliikunta ja syö terveellisesti. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, tulet ensin terveydenhoitajan vaa’alle ja sitten, jos paino on ok, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 
– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– Vaikea sanoa, mitä se on, mutta kädet tärisee ja näkökenttäkin on vähän huono, ei oikein näe hyvin.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, kun täältä koneelta näkyy, ettet ole absolutisti. Käytät siis alkoholia.
– No, jonkin verran, kerran kuussa viiniä…
 
– Ilmankos. Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon. Liika alkoholinkäyttö näkyy käsien vapinana ja näön sumentumisena. Tehdään nyt niin, että käyt hakemassa täältä antabus-tabletit. Ota niitä, ulkoile paljon, syö terveellisesti ja lopeta se ryyppääminen. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, tulet ensin seulaan ja alkometriin terveydenhoitajan luo ja sitten, jos arvot on ok, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 
– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– Selkä on jumissa, en saa edes sukkia jalkaan.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, kun täältä koneelta näkyy, ettet ole tänä syksynä ilmoittautunut jumppiin. Viime vuonna olet ollut keppi- ja vesijumpassa.
– No, töissä on ollut vähän kiirettä ja…
 
– Ilmankos. Ei se selkä laiskana parane. Tehdään nyt niin, että menet noihin jumppiin heti ensi tilassa. Ulkoile paljon, älä käytä hissiä, muista hyötyliikunta ja syö terveellisesti. Sandaalit jalassa pärjää ihan hyvin vielä, kun on lämmin syksy. Ei niitä sukkia tarvita. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, tulet ensin terveydenhoitajan luo jumppamaksukuittien ja osallistumistodistuksen kanssa, ja jos kirjanpito on ok, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 
– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– Sydämestä on ottanut, sellaista kramppaavaa pistosta nyt muutaman päivä ajan ja käsi puutuu.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, täältä koneelta näkyy, että olet työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia.
– Niin no…
 
– Ilmankos. Masentuneiden maailma pyörii oman navan ympärillä, ja sitä alkaa kuvitella itselleen kaikenlaisia sairauksia. Nyt sinun täytyy kyllä suunnata sitä katsettasi vähän ulospäin! Tehdään nyt niin, että ulkoilet paljon, hankit uusia harrastuksia, esimerkiksi vesi- tai keppijumppaa tai molemmat, nautit lämpimästä syksystä ja ruskan väreistä. On kuule paha käpertyä vaan itseensä, ei sillä tavalla parane. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, tulet ensin terveydenhoitajalle ja tehdään BDI ja jos tulos on ok eli pisteet alle 5, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 

***

Inspiraatio juttuun täältä.