1248602553_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Uuna Syrjäsuon runokirja Siltarumpu (BoD, 2009) on lietolaisen kuvataiteilijan toinen runoteos. Aikaisemmin Uunalta on ilmestynyt Kivet kasvavat hitaasti (2004). Uunan tekstejä on ollut myös eri antologioissa.

 

Siltarumpu jakautuu viiteen eri osaan, Syvät sillat, Siltarumpu, Rakensin siltaa, Yksinäinen rakentaja, Rumpu ahmii. Itseäni viehätti eniten Rakensin siltaa-osan runot, jotka toivat eteeni omia lapsuuden muistoja, unohdettuja tunteita, kadonneita muistikuvia.

Siltarumpu-osan runot esittävät lähes lavastuksenomaisen, silti realistisen maailman, jossa meillä jokaisella on omat roolimme. Mitä me niillä rooleilla ja vuorosanoilla teemme, on omissa käsissämme. Ainakin joskus.

 

Uunan kuvataidetausta näkyy sanoissa ja säkeissä. Joidenkin runojen kohdalla tuli tunne kuin olisin katsonut maalauksen valmistumista: voimakkaita siveltimenvetoja, varjostuksia, värien rytmiä ja valon leikkiä. Uunan sanat ovat hyvin visuaalisia, niitä voi melkein koskettaa, haistaa, maistaa. Runoihin tekee mieli palata, nauttia palasta kerrallaan, antaa sanojen nousta kuviksi omaan mieleen.

 

Kirjan kansikuva on Uunan.

 

***

 

Uunan kotisivut

 

Uunan blogi

***

Kirjaa voi tilata eri verkkokirjakaupoista