julkaistu blogissa elokuussa 2007

761151.jpg


Syksy pukkaa päälle ja koulujen alkaminen on lähempänä kuin oppilasparat osaavat aavistaakaan. Kohta ovat ohi kesän kännäilyt, steissillä hilluminen sateen suojassa ja iltapäiväheräämiset. On aika laittaa festarikurassa muhineet tennarit pesuun, aloittaa herpeslääkitys, naarata isää lammesta ja hakea äiti turvakodista, tyhjentää reppu tyhjistä siideritölkeistä ja valmistautua opin tielle.
Elämähän opettaa myös, mutta kyllä koulussakin voi jotain oppia. Jos oppimateriaali on ajanmukainen.

Viime elokuussa julkaisin Aapisen, jonka jopa Helsingin Sanomien kulttuurisivut huomioi kolumnissa (tällä kertaa uskon Hesarin tiedesivujen noteeravan ponnistukseni -ainakin, jos joku kultaisista lukijoista antaa juttuvihjeen, hahhah)
Koska koulu on muutakin kuin lukemista, katson tärkeäksi jatkaa valitsemallani linjalla, joka näyttää näillä näkymin olevan oppimateriaalin tuottaminen.

Koulussa(ja elämässäkin joskus) on tärkeää osata laskea, ja sen takia olen kehittänyt opettajien avuksi ja oppilaiden iloksi joukon laskutehtäviä eri luokka-asteille. Onhan niin, että nykyiset matematiikan oppikirjat laahaavat ajasta ja ilmiöistä jäljessä esittäen laskutehtäviä, joilla ei todellakaan ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Sitä paitsi moniin matemaattisiin ongelmiin (a. jos juna lähtee Jyväskylästä kello 17.35, niin kuinka kauan se seisoo Jämsän asemalla ennen kuin bussikyyti Tampereelle tulee? b. laske Ambomaan pinta-ala, ja niin edelleen) saa vastauksen katsomalla googlesta, joten miksi suotta vaivata päätään ja tuhertaa turhanaikaisten laskutehtävien parissa.

Tulossa siis matematiikan tehtäviä ala-asteikäisille, ykkösluokasta kutoseen Vanhemmatkin saavat laskea mukana. Koulunkäyntihän on koko perheen yhteinen, iloinen asia!
(muuten opet, huom! olisi todella palkitsevaa kuulla jotain Aapiseni vaikutuksesta ekaluokkalaisten lukutaitoon, miksei vanhempienkin luokka-asteiden sisälukutaidon parantumisesta).


Matematiikan tehtäviä ekaluokkalaisille -miten opimme jaottelemaan, vertailemaan, luokittelemaan ja laskemaan yhteen sekä vähentämään!


1. Kumpi on nuorempi: Madonna vai Jeesus? (bonustehtävä: väritä kuvat)

2. Kummassa on enemmän pulloja: mäyräkoirassa vai sikspäkissä? (bonustehtävä: askartele mäyräkoiralle jalat, häntä, kuono ja korvat ja anna sille joku kiva nimi)

3. Mihin numeroon soitat, kun isä ryyppää, äiti itkee, eikä jääkaapissa ole ruokaa? (irrota saamasi tarra suojapaperista ja kiinnitä se kännykkääsi)

4. Tässä näet kolme pistettä: opettele ne, niin sinusta tulee isona kirjailija. (bonustehtävä: haastattele pariasi, joka on leikisti kirjailija, vaihtakaa sitten osia)


5. Minnalla on yksi siideri repussa. Kaupasta hän pöllii kaksi siideriä. Kuinka monta siideriä Minnalla on iltaa varten? (bonustehtävä: piirrä lempireppusi)

6. Jesse rikkoo maanantaina kaksi katulamppua ostarilla. Tiistaina hän ei riko mitään, mutta keskiviikkona hän kivittää kolme lamppua rikki päiväkodin pihalta. Loppuviikon Jesse on vatsataudissa. Kuinka monta lamppua Jesse näin ollen rikkoo yhteensä viikon aikana? (bonustehtävä: väritä kuva huolellisesti, myös yötaivas)


7. Hanna varastaa isän tupakka-askista neljä tupakkaa. Hän polttaa yhden tupakan. Kuinka monta tupakkaa Hannalle jää jäljelle? (bonustehtävä: muista kertoa isälle ja äidille, että tupakointi tappaa)

8. Mohammedilla on 10 sormea. Välitunnilla luokkakaverit katkaisevat Mohammedilta kaksi sormea. Kuinka monta murtumatonta sormea Mohammedilla on, kun hän menee terveydenhoitajan luokse? (bonustehtävä: väritä Somalian lippu)
Matematiikan tehtäviä tokaluokkalaisille -näin me opimme laskemaan yhteen ja vähentämään suuremmilla luvuilla ja kurkistamme jo pikkiriikkisen kertotaulujen kiehtovaan maailmaan!


1. Mirolla on kaksikymmentä euroa. Välitunnilla Miro pyytää Janilta kymmenen euroa, jotta ei hakkaisi Jania koulun jälkeen. Janilla ei ole kuin viiden euron seteli, jonka hän antaa Mirolle. Kuinka paljon rahaa Mirolla nyt on? (bonustehtävä: mieti, miten pojista voisi tulla hyvät ystävät)

2.

Jasmin on suudellut neljä poikaa. Jasminin isosisko Jemina on suudellut kymmentä poikaa ja Jasminia harmittaa. Kuinka monta poikaa Jasminin on vielä suudeltava, jotta hän olisi suudellut yhteensä kymmenen poikaa? (bonustehtävä: kirjoita runo rakkaudesta, voit myös kuvittaa)

3.

Marika painaa 30 kiloa. Luokan pojat sanovat Marikaa läskiksi ja Marika päättää laihduttaa viisi kiloa. Kuinka paljon Marika painaa laihdutettuaan viisi kiloa? (bonustehtävä: väritä kuvassa olevat hedelmät)

4.

Sannalla on kaksi kaljaa, Lauralla on kaksi kaljaa ja Piialla on kaksi kaljaa. Kuinka monta kaljaa tytöillä on yhteensä? (bonustehtävä: tuo kotoasi tyhjä pullo, koristelemme sen ensi viikolla simpukoilla ja silkkipaperisilpulla) Matematiikan tehtäviä kolmasluokkaisille -opimme aina vaan lisää ja lisää, suuremmilla ja suuremmilla luvuilla!

1.Äidillä on lompakossa kaksikymmentä euroa. Taksi turvakotiin maksaa seitsemäntoista euroa. Kuinka paljon rahaa äidille jää, kun hän on maksanut taksin? (bonustehtävä: tiedätkö taksin numeron? Opettele se ulkoa.)

2.

Marko myy sinulle kaljaa neljä euroa pullo. Kaupassa kalja maksaa kaksi euroa pullo. Kuinka paljon voittoa Marko saa jokaisesta myymästään kaljapullosta? (bonuskysymykset: tuntuuko se reilulta? Luuletko, että Markosta tulee isona rikas?)

3. Isä saa palkkaa 1200 euroa kuussa. Isä maksaa elatustukea Jaakosta ja Jennasta yhteensä 200 euroa kuussa. Isän vuokra on kuusisataa euroa kuussa. Kuinka paljon isälle jää rahaa kuukaudessa, kun hän on maksanut Jaakon ja Jennan elatusavun ja vuokran? (bonustehtävä: keksi isälle, Jaakolle ja Jennalle mukavaa tekemistä, kun lapset tulevat isän luo viikonloppuna käytössäsi on viisitoista euroa)

4. Svetlana varastaa isältään kymmenen euroa ja antaa rahan Inkalle. Inka on käskenyt myös Tiiaa, Olgaa ja Leenaa varastamaan kotoaan kymmenen euroa. Tiia, Olga ja Leena varastavat jokainen kymmenen euroa ja antavat rahat Inkalle. Kuinka paljon rahaa Inka saa kiristämällä? (bonustehtävä: mitä luulet Inkan tekevän rahoilla kirjoita ehdotuksesi paperin kääntöpuolelle)
5. Ihmisellä on kaksitoista paria kylkiluita. Niin myös Hennalla. Koulun jälkeen Riikka, Sami ja Heidi kaatavat Hennan koulun pihalla, raahaavat hänet roskakatokseen ja potkivat Hennaa päähän ja kylkiin. Myöhemmin, sairaalan röntgenissä, selviää, että Hennalta on katkennut kolme kylkiluuta. Kuinka monta ehjää kylkiluuta Hennalle vielä on? (bonustehtävä: etsi oheisesta kartasta lähin koulu, johon Henna voi siirtyä nykyisestä koulusta päästyään sairaalasta. Nykyinen koulu on merkitty punaisella pallolla, Hennan koti on sininen pallo. Mittaa matka kotoa tulevaan kouluun ja ilmoita tulos metreinä)


Matematiikan tehtäviä nelosluokkalaisille -näin meiltä jo sujuu kerto- ja jakolaskut!

1. Janita laihduttaa. Hänen päivittäinen kokonaiskalorimääränsä on 500. Banaanissa on 80 kilokaloria. Kuinka monta banaania Janita saa syödä päivässä, jotta hänen kokonaiskalorimääränsä ei ylity? (bonustehtävä: piirrä oikeaoppinen ruoka-aineympyrä, voit käyttää kirjaa apuna)

2.

Kapakasta kotiin on 500 metrin matka. Isä kävelee sen matkan viidessä minuutissa. Tänä iltana isä ei kuitenkaan kävele, vaan konttaa. Isän konttausvauhti on 100 metriä viidessä minuutissa. Kuinka kauan isän matka kontaten kotiin kestää? (bonustehtävä: kirjoita vuoropuhelu, joka käydään isän ja äidin välillä, kun isä tulee kotiin)

3.

Tee kaavio sukupuun malliin: Janne asuu äitinsä ja äidin poikaystävän Mikan kanssa, Jannen äiti on saanut juuri kaksoset, Helmin ja Pyryn, Mikan kanssa. Mikan lapset, Siiri ja Saku, asuvat Siirin ja Sakun äidin ja tämän uuden miehen ja tämän lasten Juulin ja Jimin kanssa. Jannen äidinäiti on eronnut ja seurustelee Pentin kanssa. Pentillä ei ole lapsia. Jannen äidinisä asuu yksinään. Jannen isänäiti on eronnut isänisästä ja isänäiti asuu Helenan kanssa, Helenan poika Ilmari asuu myös heidän kanssaan. Jannen isänisä on naimisissa Senjan kanssa, heillä on yksi yhteinen lapsi Aira ja Senjan lapset Arttu, Aapo ja Anni asuvat samassa taloudessa. (bonustehtävä: väritä sukupuu iloisilla väreillä)

4. Isä ja äiti käyvät Virossa ja tuovat tuliaisiksi kuusi laatikkoa olutta ja neljä laatikkoa lonkeroa. Jokaisessa laatikossa on 24 tölkkiä. Kuinka monta tölkkiä olutta ja kuinka monta tölkkiä lonkeroa isä ja äiti tuovat kotiin yhteensä? (bonustehtävä: mikä on Viron pääkaupunki?)

5.

Emmi saa toimeentulotukea 800 euroa kuukaudessa. Asumistuen jälkeen hän maksaa vuokrasta 180 euroa. Emmillä on kaksi lasta, jotka molemmat tarvitsevat syksyksi uudet kengät. Emmi ostaa kirpputorilta kengät, jotka maksavat viisitoista euroa pari. Kuinka paljon Emmille jää rahaa, kun hän on maksanut vuokran omavastuuosuuden ja lasten kengät?(bonustehtävä: keksi, miten Emmi voisi säästää ruokamenoissaan).

6.

Niina löi ketjulla Irinaa poskipäähän. Irina kävi sairaalassa laitattamassa tikit. Tikkejä laitettiin kahdeksan näkyvää ja kahdeksan piilotikkiä. Kuinka monta tikkiä Irinalle yhteensä laitettiin? (bonustehtävä: Irina sai sairaalaan tullessaan vuorolapusta numeron 248, vuorossa oli Irinan tullessa numero 166. Kuinka monta potilasta oli ennen Irinaa jonossa?)

7. "Ja sit me vittu lähettiin niinku vetään, vittu niinku tosi vitun haneen, ku vittu ne vitun kytät tuli vittu niinku siihen selittään jotain vitun skeidaa. Me oltiin vittu kaikki ihan vitun kännis, mut vitustako me niinku tiedettiin, ettei siin vittu voinut istuu, niin ku siin vitun patsaas olisi ollu joku vitun kieltotaulu tai joku vitun muu juttu, vittu."

Poista kertomuksesta kaikki vittu-sanat ja laske kuinka monta sanaa jää jäljelle. Tavuta sanat ja laske tavut. Lopuksi laske kaikki kirjaimet, joita on käytetty kertomuksen kirjoittamiseen, laske kuinka monta kertaa jokainen yksittäinen kirjain esiintyy tarinassa. Tee kirjaimista pylväsdiagrammit pienimmästä suurimpaan. (bonustehtävä: tuo seuraavalle äidinkielentunnille 100-sanainen tarina, jossa ei esiinny sanoja: vittu, tota, niinku.)


Matematiikan tehtäviä viidesluokkalaisille -matematiikka on ihqua!


1. Sarita painaa 45 kiloa ja hän haluaa tulla humalaan. Hän tietää, että juomalla kuusi pulloa olutta nopeasti hänen promillemääränsä nousee yli kahteen. Yhden pullon juomiseen menee 13 minuuttia. Kuinka kauan Saritalta kestää juoda kaikki kuusi pulloa? Ilmoita vastaus tunneissa ja minuuteissa. (bonustehtävä: kirjoita alkoholin haitoista muista perustella!)

2.

Äiti lähtee illalla karaokeen kello 21.33 ja jättää lapset nukkumaan kotiin. Lapset heräävät kello 01.21. Kuinka kauan äiti on silloin ollut pois kotoa?
Lapset alkavat itkeä äidin perään kello 02.05 ja kello 03.38 huoltomies, poliisi ja sosiaalipäivystys tulevat paikalle ja lapset viedään vastaanottokotiin, jossa he ovat kello 05.15. Kuinka kauan lapset ehtivät itkeä ennen kuin virkavalta tulee paikalle? (bonustehtävä: kirjoita millainen äiti/isä sinä haluaisit olla)

3.

Ali on 1,6 metriä pitkä. Tullessaan illalla koraanikoulusta kotiin, joukko skinejä käy Alin kimppuun, he hakkaavat hänen jalkojaan rautaputkilla niin, että Alin jalat joudutaan myöhemmin sairaalassa amputoimaan. Amputoinnin jälkeen Ali on 130 cm pitkä. Kuinka monta senttiä hänen jalkojaan amputoitiin yhteensä? (bonustehtävä: väritä paperin kääntöpuolella oleva maailman lapset-juliste)

4. Tapaat ostarilla Jaskan, joka lupaa sinulle 10 euroa, jos lähdet hänen luokseen katsomaan hänen uutta villakoiraansa. Tiedät, ettei Jaskalla voi allergiansa takia olla villakoiraa. Niinpä korotat Jaskan tarjoamaa maksua 50 prosenttia. Kuinka paljon Jaska siis joutuu maksamaan sinulle, jotta lähdet hänen luokseen? (bonustehtävä: kirjoita kaikki koirarodut, jotka muistat. Onko sinulla oma koira? Kerro koirastasi.)


Matematiikan tehtäviä kuudesluokkalaisille -vielä vuosi rypistystä ja sitten yläasteelle kaikki matikkanerot!


1. Anne, Jiri ja Mikko päättävät kaataa hautausmaalla hautakiviä. Kiviä on yhdeksässä rivissä, jokaisessa rivissä on viisitoista hautakiveä. Anne, Jiri ja Mikko kaatavat yhtä paljon hautakiviä. Kuinka monta kiveä jokainen heistä kaataa? (bonustehtävä: mitä sinä haluaisit itsestäsi muistettavan kuoltuasi, kirjoita minkälainen aikuinen haluaisit olla)

2.

Miia ja Petra varastavat vanhemmiltaan viinapullojen loppuja. Heillä on puolen litran tyhjä cokispullo, jonka he haluavat saada täyteen. Kossua on 1/10 cokispullon tilavuudesta, lakkalikööriä 2/10, bacardia 1/10 ja ballantinesia 1/10. Kuinka paljon vettä tyttöjen on lisättävä pulloon, jotta se tulee täyteen? (bonustehtävä: makeiset, limut ja jäätelö vahingoittavat hampaita kerro, miten sinä huolehdit hampaistasi)

3.

Tanjan kotiintuloaika lauantaina on kello 00.30. Bussi kotiin lähtee Rautatientorilta kello 01.15. Bussimatka kotiin kestää 28 minuuttia. Kuinka paljon Tanja myöhästyy? (bonustehtävä: keksi hauskoja juttuja, joita perhe voi tehdä yhdessä lauantai-iltaisin, voit myös kuvittaa tarinasi)

******

Tässä oli SusuPetalin Matematiikka ala-asteelle. Toistaiseksi ei yksikään opettaja ole ottanut yhteyttä minuun saadakseen luvan käyttää materiaaliani(kai opet nyt sentään kysyvät luvan?), eikä lehdissäkään ole pahemmin näkynyt kolumneja tai arvosteluja tai mitään tästä oppimateriaalista.

No, eihän tätä pyyteetöntä työtä tehdäkään maineen, kunnian ja kilisevän takia, vaan ihan muiden syiden takia. Heti, kun keksin, mitkä ne muut syyt ovat, kerron teille.

Mukavaa syksyä, opiskelkaa edelleen ahkerasti!