Mieliala on sellainen, että tekstit, joita kirjoitan, eivät kuulu blogiin. Kävin Kiirepakolaisella ja hänen tarinansa sai minut muistamaan dialogit, jotka kirjoitin vastaavanlaisista tapauksista. Kokosin ne tähän nyt kronologiseen järjestykseen.

Ehkä jonain päivänä sitten jotain uutta.

***

AJANVARAUKSESSA

– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– On ollut flunssaa jo pari viikkoa, nyt nousi kuume ja nenästä tulee paksua, keltaisenvihreää räkää. Varmaan poskiontelotulehdus. On ollut niitä aikaisemminkin.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, kun täältä koneelta näkyy, että sinä tupakoit. Tupakoitko sinä edelleen?
– No…jonkin verran.
 
– Ilmankos. Tupakointi tukkii ontelot, ylläpitää turvotusta. Tehdään nyt niin, että lopetat tupakoinnin, ostat apteekista nenäkannun ja huuhtelet ne limat pois. Ulkoile paljon ja syö terveellisesti. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, ensin häkämittaukseen ja sitten, jos arvot on ok, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 
– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– Polvet on aika pahana, rappusissa ei tahdo oikein kestää, varsinkin alaspäin mennessä. Käveleminen ylipäänsä on aika huonoa.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, kun täältä koneelta näkyy, että sinun painoindeksisi on 26 eli lievää lihavuutta. Painatko sinä edelleen tämän 75 kiloa?
– Painan, mutta…
 
– Ilmankos. Liikalihavuus on myrkkyä nivelille. Ei nivelet läskiä kestä. Tehdään nyt niin, että laihdutat viisi kiloa. Ulkoile paljon, älä käytä hissiä, muista hyötyliikunta ja syö terveellisesti. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, tulet ensin terveydenhoitajan vaa’alle ja sitten, jos paino on ok, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 
– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– Vaikea sanoa, mitä se on, mutta kädet tärisee ja näkökenttäkin on vähän huono, ei oikein näe hyvin.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, kun täältä koneelta näkyy, ettet ole absolutisti. Käytät siis alkoholia.
– No, jonkin verran, kerran kuussa viiniä…
 
– Ilmankos. Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon. Liika alkoholinkäyttö näkyy käsien vapinana ja näön sumentumisena. Tehdään nyt niin, että käyt hakemassa täältä antabus-tabletit. Ota niitä, ulkoile paljon, syö terveellisesti ja lopeta se ryyppääminen. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, tulet ensin seulaan ja alkometriin terveydenhoitajan luo ja sitten, jos arvot on ok, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 
– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– Selkä on jumissa, en saa edes sukkia jalkaan.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, kun täältä koneelta näkyy, ettet ole tänä syksynä ilmoittautunut jumppiin. Viime vuonna olet ollut keppi- ja vesijumpassa.
– No, töissä on ollut vähän kiirettä ja…
 
– Ilmankos. Ei se selkä laiskana parane. Tehdään nyt niin, että menet noihin jumppiin heti ensi tilassa. Ulkoile paljon, älä käytä hissiä, muista hyötyliikunta ja syö terveellisesti. Sandaalit jalassa pärjää ihan hyvin vielä, kun on lämmin syksy. Ei niitä sukkia tarvita. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, tulet ensin terveydenhoitajan luo jumppamaksukuittien ja osallistumistodistuksen kanssa, ja jos kirjanpito on ok, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 
– Ajanvarauksessa.
– No hei, Potilas täällä. Olisin tarvinnut ajan lääkärille.
 
– Jaa, minkä takia?
– Sydämestä on ottanut, sellaista kramppaavaa pistosta nyt muutaman päivä ajan ja käsi puutuu.
 
– Hmm, katsotaan. Mites on, täältä koneelta näkyy, että olet työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia.
– Niin no…
 
– Ilmankos. Masentuneiden maailma pyörii oman navan ympärillä, ja sitä alkaa kuvitella itselleen kaikenlaisia sairauksia. Nyt sinun täytyy kyllä suunnata sitä katsettasi vähän ulospäin! Tehdään nyt niin, että ulkoilet paljon, hankit uusia harrastuksia, esimerkiksi vesi- tai keppijumppaa tai molemmat, nautit lämpimästä syksystä ja ruskan väreistä. On kuule paha käpertyä vaan itseensä, ei sillä tavalla parane. Laitan sinulle ajan kolmen kuukauden päähän, tulet ensin terveydenhoitajalle ja tehdään BDI ja jos tulos on ok eli pisteet alle 5, lääkäri voi katsoa. Hauskaa päivänjatkoa.
 
 

PERUSTIETOLOMAKE

– Hei, minun pitäisi varata aika lääkärille.
– Onko perustietolomake täytetty?
 
– Ei varmaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun käyn täällä. Sain ajan terveydenhoitajalle kolme kuukautta sitten, nyt olen sitten laihduttanut, mutta ei se polvi vieläkään ole hyvä. Tässä on se painoindeksi, kävin terveydenhoitajalla äsken ja hän sanoi, että saan nyt varata ajan lääkärille.
– Hmm, 24,9. Siinä ja siinä. No, täytetään tämä perustietolomake sitten.
 
– Voinko minä täyttää sen vaikka tuolla pöydällä?
– Ei käy, minun pitää laskea samalla.
 
– Laskea?
– Mikä teidän maksuksenne tulee. Siis mitä lääkärin vastaanotto maksaa teille.
 
– Mutta, eikös se ole kaikille sama?
– Ei todellakaan. No niin…oletteko aviossa, avoliitossa, eronnut, sinkku?
 
– Avioliitossa..
– Hyvä, siitä ei tule lisämaksua. Jos olisitte ollut avoliitossa, maksu olisi ollut 1 euroa enemmän, eronneena 3 euroa enemmän ja sinkkuna 4 euroa. Näin se menee. Tämä on laskettu tarkkaan – eronneet ja sinkut kuormittavat terveydenhuoltoa, aviopuolisot hoitavat toisensa todennäköisemmin loppuun asti. Avoliitto on häilyvää. Oletteko hetero, homo tai bi?
 
– Tä? Hetero, mutta…
– Ok, sitten ei lisämaksua. Homous ja biseksuaalisuus aiheuttavat edelleen ihmisissä ahdistusta, masennusta ja stressiä ja tämä kuormittaa mielenterveyspalveluja. Lapsia?
 
– Ei…
– Jaaha, se on sitten viisi euroa lisää perusmaksuun. Lapset yleensä pystyvät hoitamaan vanhempiaan loppuun asti ja tämä vähentää terveydenhuollon kuormittumista. Tupakoitteko?
 
– Kyllä…
– Se on sitten taas viisi euroa lisää. Itse aiheutetut sairaudet kuormittavat todella paljon terveydenhuoltoa. Kuinka paljon käytätte alkoholia?
 
– No, saunakaljat ja silleen.
– Viisi euroa lisää maksuun. Harrastatteko liikuntaa?
 
– No, kun tämä polvi on reistaillut jo niin monta kuukautta, ettei ole oikein pystynyt.
– Se on sitten viisi euroa lisämaksua perusmaksuun. Omasta liikunnasta huolehtiminen on tärkeää. Eivät lääkärit voi liikkua potilaiden puolesta. Syöttekö terveellisesti, kasviksia, kuituja ja hyviä rasvoja?
 
– Kyllä kai…
– Ette ole varma. No, laitetaan kolme euroa lisää. Rastittakaa vielä tuosta, mitä sairauksia suvussanne on esiintynyt. Jokaisesta tulee euron lisämaksu.
 
– No…tässä tämä nyt.
– Kiitos. Tässä teille lääkäriaika, se on kolmen kuukauden kuluttua. Laihduttamista kannattaa edelleen jatkaa, olette vielä pullea. Muistakaa ulkoilla ja syödä terveellisesti. Ja jos lopetatte tupakoinnin, alkoholin juomisen ja hankitte lapsia, niin maksunne putoaa. Hauskaa päivänjatkoa.

 

PARITTOMAN VIIKON TIISTAI

– Hei, minulla on aika lääkärille klo 8.40. Nimellä Potilas.
– Mahdotonta. Ei täällä ole lääkäreitä tänään.
 
– Miten niin? Minulle annettiin tämä lääkäriaika kolme kuukautta sitten,
– Sen jälkeen on ollut organisaatiouudistus ja järjestelmää on muutettu.
 
– Mutta…
– Kyllä siitä on ollut netissä tietoa. Nyt on pariton viikko ja parittomilla viikoilla täällä on lääkärin vastaanottoja maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Nyt on tiistai. Ei lääkäreitä. Labra on kyllä auki.
 
– Ei minun labraan tarvitse mennä.
– Ihan hyvä, sillä siellä on pitkä jono. Se kun on auki ainoastaan parittomien viikkojen tiistaisin ja torstaisin. Ja tänään on tiistai.
 
– Mutta…pitääkö minun nyt sitten varata uusi aika lääkärille?
– Voihan sitä yrittää, mutta paljon toivoa en anna. Lääkärihaussa oli viime kerralla yksi hakija kahdeksaan lääkärin virkaan. Se yksi oli töissä kaksi kuukautta ja lähti.
 
– No, voisiko sieltä koneelta katsoa, onko peruutusaikoja tai jotain?
– Heti, kun Mohammed tulee.
 
– Mohammed?
– Meidän toinen laitoshuoltaja. Mohammedilla on nyt moppiviikko, se on toisessa kerroksessa, kun siellä on ihan tyhjää, kun on tiistai, eikä lääkäreitä paikalla. Minä en osaa vielä tätä tietojärjestelmää.
 
– Anteeksi?
– Laitoshuoltajille kyllä järjestettiin koulutus tähän tietojärjestelmään, mutta ei se kaksi tuntia oikein riittänyt.
 
– Siis, oletko sinä laitos…
– Kyllä. Organisaatiouudistuksen myötä kaikkien työnkuvia laajennettiin. Lisää haasteita, johto sanoi. Me laitoshuoltajat olemme vuoroviikoin tässä vastaanotossa. Minä olen parittomilla viikoilla, Mohammed parillisina.
 
– Niin, nythän on pariton viikko…
– Ajanvarauksen henkilökunta on labrassa, ne vuorottelevat siellä laboranttien kanssa. Laborantteja kun vähennettiin.
 
– Siis…
– Odotellaan nyt ihan rauhassa sitä Mohammedia. Istukaa nyt vaikka tuohon ikkunalaudalle.
 
– Siis täällähän ei ole enää edes tuoleja!
– Eipä niin, kalusterahoista on luovuttu. Viime viikolla meni viimeinen tuoli rikki, kun yksi pettynyt potilas heitti sen ikkunan läpi. Tuli vastaanotolle väärällä viikolla vääränä päivänä.
 
– Ai, siksi täällä vetää – ikkunahan on rikki.
– Siihen tottuu.

 

LÄÄKÄRILLÄ

– Nimellä Potilas!
– Päivää…ai niin, ei kätellä.
 
– Istukaa, olkaa hyvä. Mikäs on vikana?
– No, nämä polvethan tässä…Olen nyt pudottanut painoa ja painoindeksi on pienempi, mutta ei nämä polvet ole sen paremmaksi tulleet.
 
– Hmm. Eli ihan kaikki keinot on jo kokeiltu, vai?
– Niin kai. Paitsi, että lääkärillä en ole käynyt.
 
– Täällähän te nyt olette.
– Niin, kun vihdoin sain ajan.
 
– Onko teillä ongelmia vihanhallinnan kanssa?
– Ei…miten niin?
 
– Mikäs niissä polvissa nyt sitten on vikana?
– En minä tiedä, kun en ole lääkäri. Sattuu vaan niin pirusti, niin kuin puukolla joku sahaisi eestaas. Varsinkin, kun kävelee portaita alas.
 
– Asutteko te korkealla? Eikö talossanne ole hissiä?
– Ooon…on hissi, mutta tämä kipu! Ei anna nukkua. Sattuu niin pirusti. Vetää mielen alas.
 
– Masennusta?
– No, ei mikään oikein huvita, kun sattuu koko ajan.
 
– Onko mielialalääkitystä kokeiltu?
– Ei…kun ei minulla ole sellaista masennusta. Minä vaan haluaisin, että nämä polvet tutkittaisiin. Että onko niissä jotain vikaa.
 
– Te kuulostatte kyllä ahdistuneelta. Ahdistus liittyy masennukseen.
– Mutta, en minä ole muuta kuin väsynyt tähän kipuun! Jos pääsisi röntgeniin tai magneettikuvaukseen tai tähystykseen tai mitä nyt…
 
– Nyt on niin, että vuosi alkaa olla lopussa. Rahat ovat loppuneet elokuussa. Ei röntgeniä eikä magneettia. Tosin en ole niinkään huolestunut polvistanne, mielentilanne pikemminkin huolestuttaa.
– Minun…mikä?
 
– Passiivista, mutta näkyvää aggressiivisuutta, masennusta, ahdistusta. Ensi viikolla alkaa masennuksen hallintaryhmä, se on vertaisryhmä, vetäjänä vapaaehtoisia. Kirjoitan teille lähetteen sinne. Hoidetaan ensin mieli kuntoon, niin eiköhän se kroppakin siitä vetreydy.
– Mutta kun minä en pysty edes kävelemään!
 
– Haette kepit apuvälinepalvelusta. Laitan sinne lähetteen. Toimikoon vaikka henkisinä kainalosauvoina, hehheh, kunnes polvenne toimivat jälleen. Apuvälinepalveluhan siirtyi organisaatiouudistuksen myötä toiseen pisteeseen toiselle puolen kaupunkia, mutta sinne pääsee ihan mukavasti parilla bussilla ja metrolla sitten.
– Siis…ettekö te aio edes katsoa minun polviani?
 
– Eivät ne katsomalla parane.

 

***

Että tällaista, vanhan merkeissä. Hauskaa päivänjatkoa!